Trobades de Música Mediterrània

Les Trobades de Música Mediterrània són un punt d’encontre de formació musical que aconsegueixen posar en comú diferents experiències, d’arrel tradicional, presents avui a l’espai cultural musical de la Mediterrània.

Les Trobades són úniques a Catalunya i a la Mediterrània i permeten la descoberta i el coneixement de la diversitat de la música d’arrel del Mare Nostrum a partir de tallers, audicions i conferències, sempre enfocats d’una manera pràctica i participativa. Els tallers van adreçats principalment a persones vinculades amb el món de la música i/o de la cultura popular.

Les Trobades de Música Mediterrània no només és un espai de formació. Amb la voluntat de donar a conèixer la cultura popular i la música tradicional ha desenvolupat al seu volant l’Illa Cultural, un veritable mercat mediterrani on es viu molt intensament la cultura d’arrel pròpia i convidada.

Les XIV Trobades

"UN MAR EN CERCLE" - XIV Trobades de Música Mediterrània

De l'11 al 13 d'abril del 2019

La Mediterrània és un espai on sovint es balla en cercle. Des de la sardana al kalamatianós, l’hora o el dabke, en rotllanes obertes o tancades, agafats de mans, espatlles o cintures,  molts territoris coincidim en el fet de connectar-nos a través de la dansa els uns amb els altres, sentint que formem part d’un tot. 

També el moviment circular forma part de moltes de les nostres tradicions, potser pel seu caràcter màgic: els balls dels dervixos, rituals com els Tres Tombs, o la superstició de fer un cert nombre de voltes al voltant d’un temple o un objecte, com a mesura protectora o per aconseguir determinats objectius vitals.

De fet, la mateixa tradició són voltes, cicles que es repeteixen una vegada i una altra. Però si no muda, si no s’adapta als temps, si no està en constant moviment, es fossilitza i mor. Per això l’hem de mantenir viva, i per això la volem compartir a través d’aquestes Trobades que pretenen descobrir la riquesa cultural de les persones del nostre mar. Obrim el cercle: tothom hi és benvingut!

Programa 2019

Recull d'imatges

VIII Trobades de música mediterrània
VIII Trobades de música mediterrània
IX Trobades de música mediterrània
IX Trobades de música mediterrània
X Trobades de música mediterrània
X Trobades de música mediterrània
XI Trobades de música mediterrània
XI Trobades de música mediterrània
XII Trobades de música mediterrània
XII Trobades de música mediterrània
XIII Trobades de música mediterrània
XIII Trobades de música mediterrània
I Trobades de música mediterrània
I Trobades de música mediterrània
III Trobades de Música Mediterrània
III Trobades de Música Mediterrània
IV Trobades de Música Mediterrània
IV Trobades de Música Mediterrània
V Trobades de Música Mediterrània
V Trobades de Música Mediterrània
VI Trobades de música mediterrània
VI Trobades de música mediterrània
VII Trobades de música mediterrània
VII Trobades de música mediterrània

Edicions anteriors

"Mediterrània amb veu de dona" - XIII Trobades de Música Mediterrània

De l'11 al 14 d'abril del 2018

La Mediterrània compta amb mil i una veus amb molts colors i matisos, una riquesa que des de les Trobades frisem per mostrar a cada edició, a partir de l’exploració d’un territori o una temàtica. Enguany posarem en valor el paper, importantíssim, de la dona com a transmissora de la cultura en les societats antigues i donar visibilitat a propostes actuals o recents protagonitzades per dones, tot reflexionant sobre la seva la situació en l’escena cultural.

Programa 2018

 

"Un mar d'exilis" - XII Trobades de Música Mediterrània

Del 30 de març a l'1 d'abril del 2017

La Mediterrània és, sens dubte, un mar d’exili. La seva història és una narració contínua de moviments de persones que fugen de la guerra, la misèria, la intolerància o la repressió. Per desgràcia, el fenomen és plenament actual, i en aquest moment el nostre mar és escenari d’un trist espectacle que ens té corpresos i indignats.

Els qui fugen de casa seva, arriscant tot el que tenen, deixen enrere un passat que sovint ja no retrobaran. Emperò, al mateix temps, entre el seu pobre equipatge, hi duen un llegat immaterial que per la seva lleugeresa sí que poden transportar: la seva cultura i la seva llengua, les músiques, contes, danses i tantes altres coses que no ocupen espai. 

Des de les Trobades, humilment, volem posar en valor la riquesa cultural i humana que aporta qualsevol persona que arriba a casa nostra havent abandonat tot el que tenia. Per això enguany ens centrarem en músiques d’exilis actuals o recents, mostrant les veus, músiques i danses de Palestins, grecs, kurds sirians i armenis, tot recordant, alhora, el nostre propi passat, no gaire llunyà, de fugides i camps indignes sobre la sorra de les platges.

Programa 2017

 

"La Cabília. Veus, músiques i danses" - XI Trobades de Música Mediterrània

De l'1 al 3 d'abril del 2016

Són molts els tresors musicals que amaga la riba sud de la nostra Mediterrània, tan propera i alhora tan desconeguda. En aquesta edició, les Trobades ens duran fins un territori muntanyós situat al nord-est d’Algèria, que s’aboca sobre el mar amb impressionants penya-segats. Una terra amiga, una terra amaziga: la Cabília. Un territori fascinant que ha resistit els embats dels successius conqueridors, mantenint un interessantíssim patrimoni cultural que descobrirem en aquestes Trobades.

Apassionadament, els cabilencs s’han entestat a estudiar i donar a conèixer llur llengua i llur cultura, i apassionadament ens ho transmetran en aquestes trobades a través de les veus, les músiques i les danses.

Programa 2016

 

"Veus, balls i músiques del Cor dels Balcans" - X Trobades de Música Mediterrània

De l'1 al 3 de maig del 2015

Les X Trobades de Música Mediterrània faran un viatge increïble fins al cor dels balcans i tindran com a protagonistes les músiques rurals dels «Balcans centrals»

Els Balcans són un espai amb una gran complexitat cultural, un mosaic d’ètnies, llengües i creences. Cada any, quan triem un territori, ens resulta relativament senzill definir què podrem descobrir-hi a través de les Trobades, i tot i que la gran majoria de llocs de la Mediterrània han rebut múltiples influències, no ens n’havíem trobat cap que tingués la complexitat de la península Balcànica. Pocs llocs del món presenten una riquesa de tradicions tan gran, amb substrats tan potents, tantes capes superposades, tants imperis que hi han deixat petja, tantes ètnies i diàspores que van i que vénen. Una dificultat a l’hora de destriar el que volem portar per al mateix temps un gaudir veure la riquesa cultural que tenen els territoris mediterranis.

Programa 2015

 

"Veus, balls i músiques de l'Alentejo" - IX Trobades de Música Mediterrània

Del 2 al 4 de maig del 2014

La influència de la cultura mediterrània s’estén més enllà del territori banyat pel mare nostrum, i aquest any, a les Trobades de Música Mediterrània comprovarem com arriba fins a les costes atlàntiques. De la mà de la cultura de l’Alentejo, viurem la mediterraneïtat de Portugal.

Diuen que la gent de l’Alentejo és la més musical de Portugal, una regió àrida i dura que ha sabut conservar com poques les seves tradicions més arrelades. El seu potent i espectacular cant polifònic, candidat a patrimoni cultural immaterial per la UNESCO, i el gran nombre de balls tradicionals, són la seva carta de presentació a la Mediterrània.

Programa 2014

 

"Creta. Veus, balls i músiques" - VIII Trobades de Música Mediterrània

Del 26 al 28 d'abril del 2013

Creta és el melic del món. La història i el mite l’han feta l’enclavament indispensable entre l’orient i l’occident de la Mediterrània, entre el nord i el sud. I ta kritikà, les músiques tradicionals, hi viuen amb la força incontenible del ball i de la veu. Les Trobades havien de passar inexcusablement per Creta, i aquest any es fa realitat amb el llaüt i la veu d’un dels músics actuals més destacats, Giorgos Xylouris, i l’apassionant riquesa dels balls que aglutina la gent de cada poblet a les festes i a les celebracions. Des dels balls de casament al cant sobre textos improvisats, podem flairar en directe un panorama únic de la música i la dansa de l’illa dels déus hel·lènics.

Programa 2013

 

"Salento. Veus, balls i músiques" - VII Trobades de Música Mediterrània

Del 27 al 29 d'abril del 2012

Enguany les Trobades ens submergiran en les maneres femenines de veure i de dir les coses; una mirada de gènere que, a la Mediterrània, molt sovint queda massa amagada per l'exuberant presència sonora masculina. Els cants del Salento ens expliquen el món i, alhora, ens fan ballar amb històries d'amors i desamors, de treballs durs i d'il·lusions. Ens adverteixen dels maltractaments i ens curen el cos i l'ànima amb el ritme obsessiu de les tarantel·les. En unes societats on els músics eren els homes, i on el ben cantar sovint era considerat masculí, ja tocava que a les Trobades de Torroella dediquéssim una edició al cant de les dones. Sabem que la força de les seves veus i la potència rítmica dels tamburelli no deixarà ningú indiferent!

Programa 2012

 

"Occitània" - VI Trobades de Música Mediterrània

Del 29 d'abril a l'1 de maig del 2011

Programa 2011

 

"De Mallorca a Tunísia" - V Trobades de Música Mediterrània

Del 30 d'abril al 2 de maig de 2010

Programa 2010

 

"Les músiques del País Valencià" - IV Trobades de Música Mediterrània

De l'1 al 3 de maig del 2009

Programa 2009

 

"Les músiques de les Pitiüses: Eivissa i Formentera" - III Trobades de Música Mediterrània

Del 2 al 4 de maig del 2008

Programa 2008

 

"De Catalunya a Sardenya, un viatge per la Mediterrània" - II Trobades de Música Mediterrània

Del 29 al 30 d'abril del 2007

Programa 2007

 

"El cant polifònic a la Mediterrània Occidental" - I Trobades de Música Mediterrània

Del 29 al 30 d'abril del 2006

Programa 2006