Us convidem a descobrir l'espai humà des del massís del montgrí, les illes Medes i la plana del Baix Ter, un dels racons privilegiats de Catalunya a la conca Mediterrània. Salpem en un viatge apassionant, on descobrirem que tots els pobles de la Mediterrània compartim un mateix medi i cultura comunes. Una cultura rica, diversa i fèrtil.
Durant aquest viatge navegarem a través dels sons i de les músiques pròpies d'aquest espai. Els sons ens aproparan al coneixement del medi natural mentre que les músiques ens parlaran de les persones.
Participem d'una experiència extraordinària: podem olorar les aromes de la Mediterrània; escoltar-ne els sons, les músiques i els ritmes; tocar-ne la història, i gaudir d'un audiovisual panoràmic sobre la realitat actual.
Desitgem que la visita al museu us aporti moments de felicitat i reflexió. Volem que hi trobeu elements que ens ajudin a sembrar llavors d'humanitat, a millorar dia a dia en la construcció del nostre paisatge cultural català i mediterrani i, en definitiva, a bastir ponts de diàleg per afrontar els reptes que, des d'aquest racó de la Mediterrània hem de resoldre aquest segle XXI.
La història de la Mediterrània no pot separar-se del món terrestre que l'envolta. Fernand Braudel (Historiador)
De fet, la paraula Mediterrània només s'omple de significat i continguts si la definim com la cultura del mar entre terres. Per això, malgrat que el mar sigui l'actor principal del museu, volem mostrar-vos el paisatge cultural produït per l'acció de l'ésser humà; un paisatge nascut dels intercanvis incessants entre homes i dones a través d'aquest mar que ens uneix.
En aquest estapi comú, Catalunya intervé amb veu pròpia. El gran repte mediterrani és el diàleg i el respecte promoguts des de cadascun dels pobles que en formem part.
El nostre museu creu, per damunt de tot, en els valors de l'entesa, el diàleg i la pau. Si hem après a conrear la vinya dels fenicis o a viure en democràcia dels grecs, si hem crescut gràcies a la llengua dels romans o els números i el regadiu dels musulmans, ara en ple segle XXI, partint de la nostra identitat catalana, hem de ser capaços d'acostar els museus a les necessitats d'una societat cada vegada més intercultural. És així l'única manera de convertir-los en centres valuosos per a tots els sectors de la nostra comunitat.
Havent-nos fixat aquest objectiu com a nord, la Mediterrània que us presentem avui no pot ser la del passat: és la del present i també la que volem per demà. No volem ancorar-nos en una visió estàtica del nostre llegat històric. Tot el contrari: el nostre desig és recollir aquesta herència i convertir-la en un espai viu i obert, un indret capaç de generar debat, crítica i diàleg amb els seus visitants.