Desenterrant l'Empordà

28.02.2022

Després de dos anys sense poder-ho portar a terme, el Museu de la Mediterrània torna a organitzar el cicle de conferències "Desenterrant l'Empordà". Aquesta és una activitat al voltant del món de l'arqueologia a l'Empordà i que ajuda a difondre les últimes investigacions i recerques realitzades al nostre territori més proper. 

En aquesta quarta edició es realitzaran quatre conferències realitzades per grans i reconeguts investigadors que estan portant interessants treballs de recerca. La primera conferència ens porta una investigació en curs sobre la batalla d'Empúries, un projecte encapçalat pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i que ens està aportant moltes dades inèdites sobre aquesta batalla que es va desenvolupar al voltant del Montgrí. La segona conferència, i que es realitzarà al voltant del Dia de la Dona ens portarà a reflexionar sobre l'arqueologia en clau de gènere. La tercera conferència ens descobrirà les troballes realitzades al vaixell enfonsant de les Illes Formigues. I l'última conferència, que es portarà a terme a Ullà, difondrà les troballes realitzades al centre històric durant les excavacions realitzades el 2019, i aportarà dades sobre les necròpolis medievals i modernes d'Ullà.  

PROGRAMA

  • Divendres 4 de març de 2022 - Cató a Hispània: la batalla d’Empúries. Un projecte del Museu d’Arqueologia de Catalunya, a càrrec de Jordi Principal i Roger Sala. L’any 197 abans de la nostra era els pobles ibers van revoltar-se contra Roma. El Senat va enviar el cònsol Marc Porci Cató, amb un exèrcit, per sufocar la rebel·lió. Cató desembarcà a Empúries, un dels pocs llocs que es mantenia fidel a Roma, i presentà batalla als rebels. La desfeta dels ibers fou total, i el poder de Roma es consolidà definitivament. Des del 2020 el Museu d’Arqueologia de Catalunya lidera un projecte que té com a objectiu trobar els escenaris d’aquesta batalla decisiva. Ara els seus màxims responsables ens vindran a explicar els resultats obtinguts fins al moment

 

  • Dijous 10 de març de 2022 - Arqueologia en clau de gènere. Dones i pràctiques quotidianes en la comunitat colonial grega d’Empúries, a càrrec d'Ana Delgado. Durant molt de temps les investigacions científiques sobre les quals s'ha construït el discurs històric dels fets del passat no han tingut en compte les dones, les ha minimitzat, les ha fet invisibles, primant determinats valors que s'han atribuït als relats històrics als homes. La contribució d'aquestes al desenvolupament de les seves societats ha quedat oculta i encara avui passa desapercebuda en la construcció d'una memòria col·lectiva. Aquesta conferència vol revertir aquesta visió i ens aproparà a visualitzar l'arqueologia en clau de gènere amb un exemple molt concret de la comunitat colonial grega d'Empúries. 

 

  • Dijous 17 de març de 2022 - El vaixell romà Illes Formigues II. Un exemple de comerç de salaons i salses de peix a les nostres aigües, a càrrec de Rut Geli. El derelicte Illes Formigues II, iniciat a excavar l'any 2017, és un un jaciment excepcional ja que conserva no només el contenidor, és a dir, la fusta del vaixell, sinó també el contingut, les àmfores del carregament. Es tracta d'un dels jaciments subaquàtics més ben conservats de la Costa Brava. En aquesta conferència descobrirem aquest derelicte i sabrem les últimes novetats d'aquest vaixell que es va enfonsar al darrer quart del s. I aC. mentre transportava un carregament de salaons i salses de peix de la Bètica (l'actual Andalusia) cap al Sud de França.

 

  • Dijous 24 de març de 2022 - La descoberta i excavació de la necròpolis medieval i moderna d'Ullà, a càrrec de Marc Bouzas i Neus Coromina. Una conferència que tractarà sobre l'excavació que es va dur a terme el febrer de 2019 a la Plaça de Sant Andreu d'Ullà. Aquí es va documentar una necròpolis medieval i moderna d'entre els segle XII i XVIII (cronologia pendent de determinar amb més exactitud). En una primera part de la conferència s'exposaran els aspectes generals de l'excavació i de les tombes documentades i en un segona part es desenvoluparà la part antropològica de les restes, posant especial èmfasi en les dades que permetin conèixer com eren i com vivien els antics ciutadans d'Ullà. 

Totes les conferències es portaran a terme al Museu de la Mediterrània a les 19.00 h, excepte l'última que serà a la capella de Sant Andreu a Ullà.

Notícies