La Jornada de Política Internacional que se celebra anualment al Museu de la Mediterrània té com a objectiu reconèixer Torroella de Montgrí com un espai de coneixement, de reflexió, de diàleg i de recerca al servei de les inquietuds i problemàtiques que afecten a les ciutadanes i ciutadans del segle XXI. Des dels seus inicis la jornada és un punt de referència on debatre aspectes rellevants de la política internacional que afecten i són d'interès del nostre país.
"Ucraïna: conflicte regional o global?" - XV Jornada de Política Internacional
21 de maig de 2022
El 24 de febrer de 2022, Rússia va iniciar una guerra amb Ucraïna. Aquest és un conflicte amb unes arrels molt profundes i que pot condicionar l'esdevenir dels propers anys d'Europa i del món sencer.
Les seves conseqüències les viurem en primera persona i, per això, des de la Jornada de Política Internacional ens hi volem acostar.
"El repte de la immigració" - XIV Jornada de Política Internacional
25 d'abril del 2020 7 de novembre del 2020
La immigració és un drama en tots els sentits i ens posa a tots davant al mirall. Pels països que acullen els immigrants és un repte, des de tots els punts de vista, saber gestionar aquest drama. Estem fent les coses correctament? Sabrem aprendre dels errors? Com s’ha de combatre els nous discursos populistes?
"Eleccions europees: saps en què t'afecten?" - XIII Jornada de Política Internacional
16 de març del 2019
El 2019 serà any d'eleccions. Municipals, generals, autonòmiques i europees. Pel que fa a les eleccions europees, sempre s'han tingut com llunyanes, com si no anessin amb nosaltres, com si el que es decideix amb el vot no tingués cap incidència. La realitat però és que el resultat de les eleccions europees té incidència en la legislació que finalment afecta la ciutadania europea i també es decideix el president de la Comissió Europea.
"Europa en una cruïlla. Ens en sortirem?" - X Jornada de Política Internacional
12 de març del 2016
El vell continent es troba davant una cruïlla en la qual alguns ja dubten que hi pugui trobar una sortida. Una crisi econòmica que ens haurà deixat pitjor que fa una dècada, unes relacions exteriors amb tensions amb els territoris més propers com Rússia, Turquia i Orient Mitjà, i un nou escenari intern amb el drama dels refugiats i la pèrdua de certs valors que es pensaven intocables.
"Ens serveix ara la Unió Europea?" - VIII Jornada de Política Internacional
22 de març del 2014
Si durant anys Europa ha estat sinònim de democràcia, progrés i defensa dels drets humans i dels interessos dels ciutadans europeus, podem ara continuar dient el mateix? Continua essent bàsic per progressar ser a la UE? Podria una Catalunya independent sobreviure fora de la Unió Europea? Qui és el favorit per guanyar les eleccions europees del mes de maig del 2014?
"L'ampliació interna de la Unió Europea" - VII Jornada de Política Internacional
23 de març del 2013
Els grans estats europeus estan en crisi. Les tensions internes no només es produeixen a l'Estat espanyol, sinó també a la Gran Bretanya o a Itàlia. El procés independentista de Catalunya s'ha afegit a l’iniciat fa uns anys per Escòcia i d'altres països sense estat s'ho miren amb interès per si finalment fan el pas per encetar processos similars.
"Els valors en temps de crisi" - VI Jornada de Política Internacional
14 d'abril del 2012
"El corredor mediterrani, una via per superar la crisi" - V Jornada de Política Internacional
2 d'abril del 2011
"El futur de les nacions sense estat: el cas d'Escòcia" - IV Jornada de Política Internacional
del 2010
"L'estat del món a l'inici del s.XXI" - I Jornada de Política Internacional
18 de novembre del 2006
Programa 2006