Estil d’os

Fons arqueològic

Nom de l’objecte: Estil d’os

Descripció de l’objecte:

Estil d'os per escriure en tauletes de fusta encerades que s'utilitzaven com un quadern. Aquests quaderns se'ls anomenava tabellae ceratae, és a dir, tauletes de cera consistents eren dues tauletes de fusta. En l'interior hi havia una capa de cera que era on s'escrivia.

Aquests punxons eren de cos cilíndric o troncònic amb un extrem amb punta i l'altra podia presentar un acabat pla, arrodonit o bisellat. L'extrem acabat amb punta era l'utilitzat per escriure en les tauletes de cera i l'altre extrem s'utilitzava per esborrar el que s'havia escrit. Ens trobem davant de l'avantpassat directe dels llapis amb goma d'esborrar fixada en un extrem que s'utilitzen avui en dia.

Aquest instrument per escriure ja era utilitzat pels grecs, els romans i en època medieval també se'n troben evidències. En l'antiguitat se'ls anomena stylus, mot grec que significa columna. Tot i que el nostre exemplar és fet d'os també se'n troben fets amb altres materials com fusta, ferro, aram, bronze, plata o or. La qualitat i decoracions dels styli depenia del poder adquisitiu de qui l'utilitzava.

L'estil d'os trobat al jaciment del Camp de la Gruta conserva la part punxeguda com també l'extrem per esborrar, en aquest cas de tipus bisellat. El cos de l'estil és de tipus troncònic. Aquesta peça presenta un acabat rugós, no és el seu original, ja que aquests objectes tenien un acabat llis. Aquesta rugositat pot ser a causa del seu ús i d'alteracions provocades per estar en contacte amb la terra que el cobria abans que fos trobat. La troballa d'aquest tipus d'objecte en el jaciment del Camp de la Gruta ens aporta informació referent a la vida quotidiana de la vila.

Fitxa tècnica:

Nom de l’objecte

Estil d’os

Núm. Inventari

26

Cronologia

Segle I aC

Dimensions

6 cm de llarg, 0’6 mm de diàmetre

Material i tècnica

Os modelat

Jaciment

Camp de la Gruta

Context d’ús

Ús quotidià - escriptura

Data ingrés

1983

Font ingrés

Centre d’Estudis del Montgrí i Baix Ter

Ubicació

Fons de reserva

Activitats relacionades:
Aspidiscus felixi var. montgrinensis | © Museu de la Mediterrània
Actual
La Peça
Divulgació de peces del museu
Del dj. 07.02.19 al dj. 04.12.25