Collar musicat amb barromba

Fons etnològic

Nom de l’objecte: Collar musicat amb barromba

Descripció de l’objecte:

Cercle per posar al coll. Complement indispensable de les esquelles o borrombes, fets normalment de pi. Creats a mà el seu moldejat com també els seus dibuixats i gravats. Alguns exemplars els trobem pintats. Aquest exemplar presenta un tancament amb un clau de fusta de cabota plana i amb un ull a l’extrem de la tija per on s’hi posa una tija travessera per tancar.

La seva elaboració era feta pels propis pastors durant les llargues estades a la muntanya durant l’estiu, tot vigilant el ramat. No tots els animals en portaven, algunes vegades eren utilitzats per identificar els animals que estaven ferits, prenyats, ... i amb una finalitat protectora contra desgracies futures.

La decoració presenta una sanefa de tres motius. El primer respon a un cercle i set línies rectes imitant uns raigs, la següent és una estrella de sis rombes inserida dins un cercle i la tercera és una espiral de vuit tiges. A continuació es repeteix aquest ordre amb la singularitat que el motiu d’espiral apareix amb nou tiges. A l’inici de la sanefa hi ha l’any en horitzontal, 1976, possiblement la data en la qual es va fabricar el collar musicat. La barromba o esquella fabricada de metall, ferro. Porta una ansa a la part superior de tipus horitzontal i plana per on es passa el collar abans de fermar-lo.

Ens trobem davant d’un objecte que ha gaudit d’uns processos concrets de conservació. El primer tractament, realitzat entre el juny i el juliol del 2022, va consistir en una desinsectació per anòxia a la cambra d’anòxia del Museu Etnogràfic de Ripoll. El segon tractament, realitzat el 2023, va consistir en una conservació curativa i preventiva a càrrec de les restauradores Laia Roca i Idoia Tantull a les instal·lacions del Museu de la Mediterrània. Podeu veure dues imatges d’aquest collar, la d’abans de la restauració i la de l’objecte restaurat.

Destacar que ha format part de l’exposició “Els objectes (ens) parlen”, exposició al voltant del fons de reserva del Museu de la Mediterrània.

Fitxa tècnica:

Nom de l’objecte

Collar musicat

Núm. Inventari

992

Cronologia

Segle XX

Dimensions

27 x 14,6 x 10 cm

Material i tècnica

Fusta i ferro

Procedència

Torroella de Montgrí

Context d’ús

Eina i equip relacionat amb el món dels/de les pastors/es

Data ingrés

12-11-1977

Font ingrés

Centre d’Estudis del Montgrí i Baix Ter

Ubicació

Fons de Reserva

Activitats relacionades:
Aspidiscus felixi var. montgrinensis | © Museu de la Mediterrània
Actual
La Peça
Divulgació de peces del museu
Del dj. 07.02.19 al dj. 04.12.25