Resum descriptiu
L’arròs i el municipi de Pals han estat estretament lligats al llarg de la història. Aquest cultiu, per al seu idoni creixement, necessita camps permanentment inundats, amb una fondària de 15 a 20 centímetres, i amb una temperatura de l’aigua relativament alta, d’entre 18 i 25 graus. Aquestes condicions tan específiques són les que ofereixen les Basses d’en Coll, situades al nord-est del nucli antic, durant els mesos d’abril a octubre, temporada en què creix l’arròs.
La varietat d’arròs que es cultiva a Pals és semblant a la del tipus bomba, caracteritzada per no passar-se fàcilment durant l’ebullició. Es cultiva de manera ecològica segons el reglament CEE 2078/92, que exigeix severes normes per obtenir un producte agrícola ecocompatible amb l’ambient i la natura. Si el seu aspecte és menys brillant que altres arrossos és perquè s’elabora artesanalment i no es fa servir cap mena d’additiu. L’arròs a la cassola caldós de Pals, el plat típic de la localitat, és senzillament deliciós i es recomana tastar-lo als seus restaurants.
Breu història i valor patrimonial
El cultiu de l’arròs té una llarga tradició a Pals. A mitjans del segle XV i, més concretament, l’any 1452, mossèn Jaume Giner, a través d’una escriptura de transacció, atorgà a Miquel Pere Tafurer la facultat d’establir un molí arrosser al mateix lloc on ja hi havia uns molins de blat, dins el terme del Castell de Pals. Tot i aquesta primera menciona, el cultiu de l’arròs estigué durant molts anys abandonat per motius sanitaris. No fou fins a l’any 1894, quan Pere Coll i Rigau, empresari emigrant de Torroella que havia fet fortuna a Cuba, va comprar les finques del Mas Gelabert i Arenals de Mar per reintroduir-lo.
Actualment, l’arròs de Pals és conegut arreu de Catalunya. Durant l’estiu, els arrossars llueixen un color verd intens que, juntament amb els canals i arbres de ribera que els envolten, donen un valor afegit i únic al paisatge palenc.
Bibliografia:
“Pere Coll i Rigau i la història de l’arròs de Pals (1853-1918)” de Josep Pla és la recerca més recent i específica sobre la història de l’arròs.
www.pals.cat
http://ca.blog.costabravas.com/arrossars-de-pals/