Gener 2019
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
week 1 1 2 3 4 5 6
week 2 7 8 9 10 11 12 13
week 3 14 15 16 17 18 19 20
week 4 21 22 23 24 25 26 27
week 5 28 29 30 31

Vols estar al corrent de les activitats que fem?

* elements requerits
Torroella i L'Estartit

El municipi de Torroella de Montgrí

El municipi de Torroella de Montgrí és situat al bell mig de la Costa Brava, en el límit nord de la comarca del Baix Empordà, a la qual pertany. Fa frontera amb els municipis de l’Escala, al nord, de Bellcaire d’Empordà i Ullà, a l’oest, de Gualta, Fontanilles i Pals, al sud; a l’est limita amb el mar.

El terme es reparteix entre el massís del Montgrí i una part de la plana del Baix Ter. El massís ocupa tota la part nord del municipi. És calcari, amb un cars molt desenvolupat que origina un munt de coves, avencs i dolines. Les elevacions més importants se situen al seu front sud (muntanya d’Ullà, Montgrí, mont Pla, torre Moratxa i Roca Maura) i van des dels 250 als 300 m. Cap al nord, forma un altiplà (muntanya Gran) que va davallant fins al terme de l’Escala i Bellcaire. Pel costat de mar, cau en uns penya-segats impressionants, de fins a 100 m, i forma una sèrie de caps i cales. El Montgrí té la seva continuació dins del mar, a uns 2 km de la costa, en l’arxipèlag de les illes Medes. Està format per set illots principals (la Meda Gran, la Meda Petita, el Carall Bernat, la Bota, els Tascons, les Ferranelles) i una colla de roques que sobresurten de l’aigua.

La plana del Baix Ter se situa al sud del terme. La formen els sediments que al llarg dels segles han portat el Ter i el Daró. Per ella discorre, de manera plàcida i lenta, el riu Ter, abans de desembocar en el mar, a la Gola. Des dels anys setanta, el Daró aboca bona part de les seves aigües en el Ter, mitjançant un canal artificial que es va construir entre Gualta i Torroella.

El terme municipal

Torroella de Montgrí és un terme amb una extensió de 65 km2 i l’habiten uns 10.500 veïns (2006). El fet de ser un municipi litoral fa que la seva població augmenti considerablement a l’estiu, quan ens visiten més de 25.000 turistes. Dins del terme hi ha dos nuclis de població importants, Torroella de Montgrí i l’Estartit, i una sèrie de veïnats, Sobrestany, la Bolleria, Montgó, urbanitzacions i masies disperses. En els dos primers nuclis es concentra bona part de la població.

Si fem una passejada pel municipi ens adonarem de la diversitat de paisatges que hi podem trobar. L’aspecte més destacat és la divisió que marquen el massís del Montgrí i la plana del Baix Ter. El massís és un espai que ha patit poc l’obra de l’home. Hi ha espais rocallosos -les muntanyes del front sud-, valls frondoses -de Santa Caterina, de les Raïmeres-, espais oberts i planers -muntanya Gran-, etc. Pel costat de mar, acaba bruscament en uns penya-segats majestuosos que poden arribar a tenir fins a 100 m; també hi ha una sèrie de cales -Montgó, Ferriol, Pedrosa, Calella- on el mar s’endinsa cap el massís. Destaquem igualment, per la seva bellesa i originalitat la punta de Cap Castell, on hi ha la Foradada, un túnel natural que travessa la muntanya.

Al centre del massís, de nord a sud, trobem els boscos de les Dunes, que tenen el seu origen en la fixació, a principi del segle XX, de les sorres que eren transportades pel vent de tramuntana des del golf de Roses.

La plana del Baix Ter és tota una extensió de terreny planer atravessada, d’oest a est, pel riu Ter i tot un munt de canals de rec, rierols... És una zona que al llarg dels segles ha estat molt modificada per l’home, per tal d’adequar-la a les seves necessitats agrícoles. Avui està en la seva major part dividida en camps on es conreen, primordialment, els cereals i els arbres fruiters.

Pel costat de mar, acaba en una platja ampla i llarga, que va des de l’Estartit fins a tocar el massís de Begur, ja als termes de Pals i Begur. Darrere la platja, cap a l’interior, encara queden algunes petites taques d’espais humits que són els darrers exponents de les grans extensions d’aiguamolls que hi havia antigament. Destaquem el Ter Vell, una antiga desembocadura del Ter, la zona de la Pletera, amb la bassa del Frare Ramon, i els voltants de la Gola.

Podeu consultar el web de l'Oficina Municipal de Turisme, on trobareu informació del municipi.

 

Les galetes (cookies) utilitzades serveixen per oferir-los un servei millor. Si accepta és que hi està d'acord. Més informació. Accepto