Vols estar al corrent de les activitats que fem?

* elements requerits
LA MINA D'AIGUA DE TORROELLA DE MONTGRÍ


MinaTorroella 02MULLA’T ELS PEUS I DESCOBREIX UNA HISTÒRIA DESCONEGUDA DE TORROELLA!

La mina d’aigua és una infraestructura medieval única que recorre les profunditats subterrànies de Torroella. Una canalització que proporcionava aigua a Torroella i que va evolucionar conjuntament amb la vila quasi fins als nostres dies. Veniu i submergiu-vos en la història de Torroella, a través d’un dels seus elements arquitectònics més singulars i desconeguts.

Preus: 4 € per persona
Horaris (del 16 juliol al 31 d'agost):
(CAT) dilluns 20:00 h; dimecres 19:00 h; divendres 11:30 h
(ES) dimecres 20.00 h i divendres 12.30 h
(ENG): dilluns 19:00 h i dimecres 12:30 h
(FR): dilluns 18:00 h i dimecres 11:30 h
(AL): dimarts 18:00h i dijous 11:30 h

Inscripcions: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la o 972 75 51 80
Indicacions: majors de 7 anys. Es necessita calçat que es pugui mullar (xancletes, etc.)
Punt de trobada: Museu de la Mediterrània. C/ Ullà, 31 - Torroella de Montgrí
Durada: 45 minPER SABER-NE MÉS: 

La mina d'aigua és una infrestructura medieval única en el nostre entorn, que servia per abastir d'aigua a la vila. Encara que no tenim del tot clar el seu origen, és molt possible que s'iniciés la seva construcció tan aviat com es formà la Torroella primigènia al segle IX. Actualment, està declarada bé cultural d'interès local i visitar-la és viatge subterrania a la Torroella medieval. 

La primera noticia que en tenim és del 1368, quan el compte d'Empúries fa un inventari de la vila. En aquesta relació se'ns detalla una mina que porta aigua fins a una torre de la muralla, que és al seu torn una font pública. 


Al llarg de la història la mina, però, degué patir diferents reformes. Ens ho marquen els diferents sostres i parets que conformen la mina. Però també, la manera en què està construïda. Primer s'aixequen uns murs que ens marquen una inicial canalització d'aigua a cel obert i, després, una cobertura que tapà el canal. Malauradament, només tenim notícia d'una última reforma. És gràcies a uns albarans de l'any 1611. 

Al segle XVII, el creixement de la vila feia necessari un major abastiment d'aigua. Per això, es va decidir ampliar el tram de la mina, per tal que portés l'aigua fins el centre neuràlgic del poble: la plaça de la vila. Per això, es van soterrar, a la mina, una canalització ceràmica coronada amb cisternes, dipòsits i aljubs, que permetien controlar el pas i l'estat sanitari de l'aigua. 

Aquest sistema va funcionar, fins que a finals del segle XIX el sistema d'aigua corrent comença arribar a les cases particulars de la vila. A partir d'aquest moment, s'abandona la mina i no es recuperarà, sols per un breu període de temps, als anys 30 del segle XX. 

Durant la Guerra Civil Espanyola (1936-39), on s'implementa els nous mètodes de guerra, com els bombarders aeris, obliguen a la població civil a buscar resguard sota terra. D'aquesta manera, la mina d'aigua adquireix un nou i desafortunat ús durant el conflicte bèl·lic, quan les sirenes amenacen en arrasar la vila. Més endavant, passada la guerra, solament alguns intrèpits nens s'atreviran a entrar a la mina, per descobrir-hi els seus secrets. 

A partir de l'any 2015, i després d'unes necessàries obres de rehabilitació, Torroella de Montgrí recupera aquest espai. 

MÉS INFO
Lamonche-Coll, Marc. La Mina i la Mare de la Font de Torroella. Revista del Baix Empordà. 
De Quintana, Laia. Memòria de l'aigua: rehabitar la mina d'aigua de Torroella de Montgrí. Recerca i Territori, 9. 

VISITA-LA DURANT LA RESTA DE L'ANY

Mina webCom la podeu visitar?

- Mitjançant cita prèvia al Museu de la Mediterrània
(T. 972 75 51 80 o al correu electrònic: Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessiteu que el JavaScript estigui habilitat per a mostrar-la ).

- Mitjançant les visites programades puntalment per Museu de la Mediterrània durant l'any o a l'estiu. Podeu consultar-ho a l'agenda.  

- Mitjançant el nostre servei educatiu, si sou un grup escolar

Preu
: 4 €
Sortida: Museu de la Mediterrània (c/Ullà, 31. 17257 Torroella de Montgrí)
Durada: 45 min
Observacions: Grups màxims de 10 persones. Majors de 7 anys.


 
 
 
 

Les galetes (cookies) utilitzades serveixen per oferir-los un servei millor. Si accepta és que hi està d'acord. Més informació. Accepto